Vädret Timrå

Vädret Timrå

Vädret Timrå

Welcome to

(Svenska) Per Lars Petters och Annas stuga

Öppet juni-augusti

Sorry, this entry is only available in Svenska.

Close to: (Svenska) Hav, havsbad, havsfiske, Porter Caféet, fiskelägen, Tynderö, Åstön, cykling, havsfiske, Åstön naturreservat, Skeppshamnsleden
Facilities: (Svenska) Kök med kyl, frys, bänkspis, vattenkokare, kaffebrygare, grill, porslin mm. 1 vardagsrum/ sovrum, uteplats med utemöbler 2 extra sängar, uteplats, utemöbler, grill, dusch och toalett i servicestugan
To rent: (Svenska) Nya cyklar kan hyras (att reservera på förhand). Även bärplocknings-,svampplocknings-, fiske- och picnic utrustning kan hyras via Lantnära Boende (reserveras på förhand eller min 1 dag innan).
Included: (Svenska) Ni har tillgång till roddbåt som ni delar med andra gäster.
Price: (Svenska) Veckopris 3000 kr, lördag till lördag
Pets allowed, Smoking not allowed
(Svenska) Per Lars Petters och Annas stuga
Address: Skeppshamn, Åstön
860 36 Söråker
Phone: Eva Thelberg 060-48127 eller 070-329 24 74.
Email: eva.thelberg@tele2.se
Web: http://skeppshamn.com
GPS: 62.4194444, 17.6888889
N62° 25.1667', E017° 41.3333'
Rental of:

(Svenska) Fiskarstuga med ett rum och kök
Du sover i vardagsrummet i utdragssoffa och två extrasängar.
Enkel, men genuin standars. Gemensam dusch och WC i servicehuset.
Städning sköter du själv och du tar med eget sänglinne, handdukar och toalettpapper.

Book
Fakta
Check in: (Svenska) Efter kl. 12:00 på lördagar.
Check out: (Svenska) Byte av stuggäster sker lördagar kl. 12:00. När ni lämnar ska stugan vara utstädade.
Breakfast: (Svenska) -
Bed linen & towels: (Svenska) Det ni behöver ta med er är sänglinne, handdukar och toalettpapper.
Food & drink: (Svenska) Vatten hämtar ni själva i servicestugan.
Common areas: (Svenska) Servicestugan med dusch och toalett.
Availability: (Svenska) Sommarsäsong under juni-augusti. Ej handikappvänligt.
Bed standard: (Svenska) Utdragssoffan för 2 personer, 2 extra ihoppfälbara extra sängar med enklare madrasser.
Cellular coverage: (Svenska) På Åstön kan det hända att mobiltäckning är mindre bra till dåligt. Telia fungerar bäst.
Heating: (Svenska) El
Surroundings

(Svenska) Flygplats 20  km • E4;an 18  km • Affär 15 km • Bensinmack • Skeppshamns kapell 50 km • fiskarmuseum 50 m • Åstön naturreservat 0 km • badplats o km • fiskeäge 0 km • Åstön naturreservat 0 km •

På sommartiden hittar ni längs Skeppshamnsleden, som går från Söråker till Skeppshamn, fina caféer och restaurang som Porter Caféet och Holmö brygga, men även loppisar, keramik mm.

Skeppshamns kapell
1768 stod kapellet klart och första gudstjänst hölls 25 juli 1769.
1995 helrenoverades kapellet. Idag är kapellet flitigt använt för dop och vigslar under sommaren.

Surströmmingsmuseum
Sjöboden från 1700-talet är unikt och det mesta är original. Världens “största” saltkar enligt Oskar Söderström, “Oskars surströmming” finns att beskåda och mycket annat.

Museistugan
Här bodde den siste Skeppshamnsfiskaren Kalle Rosth med familj fram till 1938. Ni får en inblick hur de levde på den tiden.Vi hoppas nu, att ni som hyr stugan i Skeppshamn skall trivas och få känna en fläkt av forna tiders liv och leverne i hamnen!

Activities

(Svenska) På sommartiden hittar ni längs Skeppshamnsleden, som går från Söråker till Skeppshamn,fina caféer och restaurang som Porter Caféet och Holmö brygga, men även loppisar, keramik mm.

Museinämnden har guidningsverksamhet under sommaren!

Öppettider fiskarmuset 2016:
Lördagar-söndagar från kl. 12:00-15:00 25/6-28/8.
Vardagar vecka 27-30, 4 juli – 29 augusti kl. 12:00-15:00
Vi genomför Medelpads största utomhusarrangemang under sommaren, tredje söndagen i juli, Åstödagen ( ca 2000 besökare). Under 2016 infaller dagen den 17 juli.

Välkomna!

About us

(Svenska) Åstö museinämnd är en ideell förening med ett uppdrag som går ut på att samla, vårda och visa historien kring fiskarenas liv förr i Skeppshamn. Vi vill bevara vår kulturarv och sprida information om bygden. Vi har ett arrendeavtal med Timråkommun om att förvalta 11 byggnader, fyra sjöbodar, ett förråd och 3 fiskarstugor.

Vi äger och förvaltar över 700 historiska föremål som är väl dokumenterade och som finns att beskådas i museistugan och surströmmingsmuseet.

Vi hoppas nu, att ni som hyr stugan i Skeppshamn skall trivas och få känna en fläkt av forna tiders liv och leverne i hamnen!

 

 

Other information

(Svenska) ”Per Lars Petter /Petter Pettersson, hans far hette Per Larsson) och Petters fru Anna bodde i denna stuga, som var Petters barndomshem. Anna kom från Njurunda. De fiskade som alla andra familjer för sitt uppehålle. Några barn fick dem inte. Livet i hamnen är kärvt och familjerna fick hjälpa varandra. De skulle inte ha klarat sig annars. Annas och Per Lars Petters ålderdom präglades av olika sjukdomar. De var mycket snälla dessa två gamla, som jag lärde känna när jag var barn.”

Förr i tiden fanns det 11 sjöbodar och 11 stugor ute i Skeppshamn – det var början på 1900-talet. Då var det liv och rörelse i hamnen. Museinämnden och Kapellaget idoga arbete med att hålla byggnaderna i hamnen i stånd är ett bevis på att vi som lever vill bevara de gamla kämparnas minne och lätta Skeppshamns rätta bild finnas kvar.

Av Karin Sjögren

1945 köpte ‘Kronan’ in stuga och sjöbod – då var det slut på stugor och fiskare. Allt blev militärområde. Nu har militärerna lämnat Skeppshamnen och kan vi återigen uppleva denna vackra miljön!