Vädret Timrå

Vädret Timrå

Vädret Timrå

Välkommen till

Westerlundska stugan

Öppet juni - augusti

Vill du njuta av den svenska sommaren i genuin skärgårdsmiljö? Längst ute på Åstön,  i  Skeppshamn, där solen skiner nästan jämt finns 3 fiskarstugor, som förvaltas av Åstö  Museinämnd. För den stora familjen har vi Westerlunds stuga. Här bodde fiskaren och dagboksförfattaren Lars Alfred Westerlund.

Här kan man njuta havet med naturen runt knuten och leva livet som fiskarbefolkningen förr i tiden. Vatten måste bäras in och ingen tv finns, men du har tillgång till moderniteter som dusch och wc i vårt servicehus.

Stugan har ett litet kök och i det lilla vardagsrummet finns en bra sovsoffa för två personer och två ihopfällbara sängar. Stugan är inte så stor.  Det finns även en sovstuga med 2 rum och 4 bäddar, sjöbod  och ”egen badstrand”!

Åstö Museinämnd  har med ideellt arbete byggt ett nytt servicehus, Skeppsstugan, där ni som stuggäster hämtar vatten till matlagning, diskning osv. Här har ni även tillgång till dusch och toalett. All städning sköter ni själva.

Nära till: Hav, fiskeläge, naturreservat, bad, klippor
Faciliteter: Kök med kyl, frys, bänkspis, vattenkokare, kaffebrygare, grill, porslin mm. 1 rum och kök med sovstuga, uteplats, utemöbler, grill, dusch och toalett i servicestugan. ''Egen badstrand'' och sjöbod.
Att hyra: Nya cyklar kan hyras (att reservera på förhand). Även bärplocknings-,svampplocknings-, fiske- och picnic utrustning kan hyras via Lantnära Boende (reserveras på förhand eller min 1
Inklusive: Ni har tillgång till egen strand och roddbåt som ni delar med andra gäster.
Pris: Veckopris 4000 kr, lördag till lördag
Djur tillåtet, Rökning ej tillåtet
Westerlundska stugan
Adress: Skeppshamn, Åstön
860 35 Söråker
Tel: Eva Thelberg, 060-48127 eller 070-329 24 74.
E-post: eva.thelberg@tele2.se
Webb: http://skeppshamn.com/
GPS: 62.4194444, 17.6888889
N62° 25.1667', E017° 41.3333'
Uthyrning av:

Fiskarstuga med ett rum och kök. I vardagsrum/sovrum sover två personer i utdragssoffa. På tomten finns en extra sovstuga med 4 bäddar och eget utedass. Gemensamt servicehus med toalett och dusch.

Städning sköter du själv och du tar med eget sänglinne, handdukar och toalettpapper.

Boka
Fakta
Incheckning: Efter kl. 12:00 på lördagar.
Utcheckning: Byte av stuggäster sker lördagar kl. 12:00. När ni lämnar ska stugan vara utstädad.
Frukost: -
Sänglinne & handdukar: Det ni behöver ta med er är sänglinne, handdukar och toalettpapper.
Mat & dryck: Vatten hämtar ni själva i servicestugan.
Gemensamma utrymmen: Servicestugan med dusch och toalett.
Tillgänglighet: Sommarsäsong under Juni - augusti. Ej handikappanpassat.
Sovstandard: Sovsoffa för 2 personer, 2 ihopfällbara sängar med enklare madrasser. Till stugan tillhör även en sovstuga med 2 rum och 4 bäddar.
Mobiltäckning: På Åstön kan det hända att mobiltäckning är mindre bra till dåligt. Telia fungerar bäst.
Uppvärmning: Elelement.
Omgivning

Flygplats 20  km • E4;an 18  km • Affär 15 km • Bensinmack • Skeppshamns kapell 50 km • fiskarmuseum 50 m • Åstön naturreservat 0 km • badplats o km • fiskeäge 0 km • Åstön naturreservat 0 km •

Skeppshamns kapell
1768 stod kapellet klart och första gudstjänst hölls 25 juli 1769.
1995 helrenoverades kapellet. Idag är kapellet flitigt använt för dop och vigslar under sommaren.

Surströmmingsmuseum
Sjöboden från 1700-talet är unikt och det mesta är original. Världens ”största” saltkar enligt Oskar Söderström, ”Oskars surströmming” finns att beskåda och mycket annat.

Museistugan
Här bodde den siste Skeppshamnsfiskaren Kalle Rosth med familj fram till 1938. Ni får en inblick hur de levde på den tiden.

Aktiviteter

Under sommartiden hittar ni längs Skeppshamnsleden, som går från Söråker till Skeppshamn, fina caféer och restaurang som Porter Caféet och Holmö brygga, men även loppisar, keramik mm.

Vi  inom museinämnden visar gärna området med lokala guider under sommaren!

Öppettider fiskarmuseum 2016:
Lördagar-söndagar från kl. 12:00-15:00 25/6-28/8.
Vardagar vecka 27-30, 4 juli – 29 augusti kl. 12:00-15:00

Vi genomför Medelpads största utomhusarrangemang under sommaren, tredje söndagen i juli, Åstödagen ( ca 2000 besökare). 2016 infaller detta den 17 juli.

Välkomna!

Om oss

Åstö Museinämnd och Kapellagets idoga arbete med att hålla byggnaderna i hamnen i stånd, är ett bevis på, att vi som nu lever, vill bevara de gamla kämparnas minne och låta Skeppshamns rätta bild finnas kvar.
Åstö museinämnd är en ideell förening med ett uppdrag som går ut på att samla, vårda och visa historien kring fiskarenas liv förr i Skeppshamn. Vi arbetar för att bevara vår kulturarv och sprida information om bygden. Vi har ett arrendeavtal med Timråkommun om att förvalta 11 byggnader, fyra sjöbodar, ett förråd och 3 fiskarstugor.

Vi äger och förvaltar över 700 historiska föremål som är väl dokumenterade och som finns att beskådas i museistugan och surströmmingsmuseet.

Vi hoppas nu, att ni som hyr stugan i Skeppshamn skall trivas och få känna en fläkt av forna tiders liv och leverne i hamnen!

 

 

Övrigt

”I Westerlundska stugan bodde fiskaren och dagsboksförfattaren Lars Alfred Westerlund, Född 1856, min mormors far.

Lars Alfred och hans första fru Kajsa Brita fick 6 barn. Tre barn blev vuxna och tre dog i mycket späd ålder. När Kajsa Brita dog, stod han ensam med sina tre barn. Han fick då hjälp av grannfrun Mina, som även var ensam änka sedan flera år. Efter några år så gifte de sig och hon blev en mycket snäll och rar mor och mormor till Lars Alfreds barn och barnbarn. Lars Alfred skrev en dagbok i 49 år – fram till i november 1927. Dessa böcker finns på Landsarkivet i Härnösan – väl värda att läsa! Förr i tiden fanns det 11 sjöbodar och 11 stugor ute i Skeppshamn . det var början av 1900-talet. Då var det liv och rörelse i hamnen.”
Av Karin Sjögren

Ortsbefolkning

1945 köpte ‘Kronan’ in stuga och sjöbod – då var det slut på stugor och fiskare. Allt blev militärområde. Nu har militärerna lämnat Skeppshamnen och kan vi återigen uppleva denna vackra miljön!